אין ספק שאנחנו מוקפים ברעלים בחיי היום יום שלנו. הרעלים יכולים להצטבר במזון שאנחנו אוכלים, במים שאנחנו שותים, באוויר הפחות נקי שאנחנו נושמים, בקרמים שאנו מורחים על העור, באריזות הפלסטיק שבאות במגע עם המזון, ואפילו בלחצים, כעסים ותכנים שליליים אשר מתלווים לחיי היום יום שלנו. הרעלים מצטברים ברקמות הגוף השונות, ויש להם פוטנציאל להזיק לנו ולבריאות שלנו לאורך זמן.
לגוף החכם שלנו ישנם לא מעט מנגנונים איכותיים לניקוי רעלים שונים מן הגוף. יחד עם זאת, לעיתים קצב צריכת הרעלים גדול מקצב הפינוי והפירוק, מה שיוצר בעיה בטווח הארוך. בשנים האחרונות נכנסה דיאטת ניקוי הרעלים כטרנד משמעותי בחיינו, ואנחנו מוצאים את עצמנו מוקפים באנשים שעברו את התהליך, ומדווחים על קפיצה ברמות האנרגיה, עירנות, תחושה כללית טובה ועוד. דיאטת ניקוי רעלים מבטיחה ירידה משמעותית במשקל ובהיקפים, ואף שינוי גדול ומשמעותי באחוזי השומן בגוף. אבל מעבר לירידה במשקל השינוי הבריאותי הוא המשמעותי ביותר, וניקוי רעלים טוב יכול להיות יריית הפתיחה, ובוסט מצוין לקיום אורח חיים הרבה יותר בריא.
לתהליך של ניקוי רעלים יש כמה מטרות מרכזיות, כאשר בראש ובראשונה מדובר בדיאטה למניעת דלקות, ניקוי של מערכת העיכול ושריפת שומנים. המטרה הראשונה של התפריט הוא להפחית את רמת הדלקת השקטה בגוף, על ידי שימוש במזונות לא חומציים וצריכה מוגברת של ירקות ירוקים שעוזרים להורדת החומציות של הגוף.
האם זה מסוכן?
פעמים רבות עולה השאלה האם תהליך כזה של ניקוי רעלים יכול להיות מסוכן לגוף? דיאטת ניקוי רעלים מצריכה הקפדה על תפריט מוקפד, מצומצם ומסודר ללא חריגות, על מנת להשלים את תהליך הניקוי כמו שצריך. מי שאמור להתמודד עם הרעלים המשוחררים מהרקמות השונות בתהליך הניקוי הוא הכבד, אולם במידה ושחרור הרעלים מהרקמות אל מחזור הדם הינו מהיר מדי, הכבד לא יהיה ערוך למצב, והרעלים עשויים להצטבר ברקמות חדשות. לעיתים נוצרים מצבים בהם הרקמות בהם הצטברו הרעלים הללו רגישות הרבה יותר, ואז אנחנו מוצאים תהליך ניקוי רעלים שמזיק יותר מאשר מועיל. לכן חשוב מאוד להתכונן לקראת תהליך ניקוי רעלים עמוק, ולהכין את הגוף בצורה המיטבית על מנת להפיק את הטוב ביותר מהניקוי.
עקרונות שחשוב להקפיד עליהם בתהליך של ניקוי רעלים
כאמור, דיאטת ניקוי רעלים עשויה היות קיצונית, אבל התוצאות שלה לא מאחרות להגיע, הן במשקל ובהיקפים של הגוף, והן בתחושה הכללית. על מנת להנות מהיתרונות של דיאטת ניקוי רעלים, מומלץ מאוד להקפיד על כמה עקרונות חשובים:
- בשלב הראשון חשוב להקפיד על הכנה של הגוף והכבד, באמצעות התחמושת המתאימה. צריכה של מגוון גדול של מינרלים, ויטמינים, נוגדי חימצון ועוד, תכין את הכבד היטב לתהליך הניקוי. לכן, לפני התחלה של כל תוכנית ניקוי, חשוב להקפיד על תזונה עשירה בפירות, ירקות, עלים ירוקים, נבטים ונבטוטים, בהם נמצאים המינראלים החיוניים לחיזוק הכבד. חשוב מאוד לשים דגש על אכילה מרובה של ירקות חיים ועל מגוון גדול ככל שניתן. מהסיבה הזו רבים מחליטים להתחיל תהליך כזה של ניקוי בצום מיצים. מיצים קלים מאוד לעיכול, מכיוון שהן במצב צבירה נוזלי, והם מכילים את כל הויטמינים והמינראלים להם זקוק הכבד. היתרון הנוסף של מיצים הוא שהספיגה והעיכול שלהם מהירים מאוד ולא דורשים פירוק או השקעת אנרגיה רבה מצד הגוף, מה שמשאיר לגוף עודף אנרגיה לטובת פעילות ניטרול הרעלים.
- לא הרבה יודעים אבל רעלים נוצרים גם כתוצר לוואי של חילוף חומרים טבעי ותקין של הגוף. לכן, אחד התנאים הבסיסיים ביותר לתהליך של ניקוי רעלים, הוא הפחתה כל כמות הקלוריות שאנחנו צורכים באופן כללי. אכילה מרובה מעכבת את תהליך סילוק הרעלים ומקשה על הכבד לבצע את עבודתו כהלכה. לכן, רוב תוכניות הניקוי בנויות על תפריט עם מספר מופחת של קלוריות.
- חשוב לדעת כי הפחתה של מספר הקלוריות אמנם תורמת לתהליכי הניקוי של הגוף, אבל היא אינה מספיקה. חשוב לוודא שהקלוריות שאנו צורכים לא כוללות רעלים חדשים בכמות שלא תאפשר ניקוי איכותי, ולכן לא כל הפחתה משמעותית בכמות הקלוריות תוכל להיחשב כתהליך ניקוי אמיתי. ישנם מזונות שיגדילו את כמות הרעלים בגוף, ולכן מומלץ להמנע מהם. המזונות אשר מכילים את כמות הרעלים הרבה ביותר הינם מזונות מן החי (בשר, עוף, מוצרי חלב, דגים וביצים). לכן, רוב דיאטות ניקוי הרעלים מתבססות על תזונה טבעונית שמכילה ירקות ירוקים, פירות ודגנים מלאים.
- הרבה פעמים כאשר אנו שומעים את המונח ״ניקוי רעלים״ אנחנו נוטים לחשוב שמדובר בשתיית מיצים, אוכל עצוב והרבה סבל, אבל לא כך הדבר. למעשה דיאטת ניקוי רעלים מאפשרת מגוון רחב של מזונות המיטיבים עם הגוף. מומלץ לצרוך אגוזים וזרעים ללא קליה בצורתם הטבעית, מגוון רחב של שמנים, פירות מכל מיני סוגים, כולל פירות יער ופירות יבשים שאינם ממותקים בצורה מלאכותית, אפונה, עדשים, ושעועית ירוקה וצהובה גם הם חלק מהתפריט, ואף דגנים מלאים כגון: אורז מלא, קינואה, כוסמת, ושיבולת שועל, או אפילו פסטה מלאה, אטריות כוסמת טהורות, קרקרים מחיטה מלאה ולחמי שיפון או שאור, הינם מותרים לאכילה.
על מנת לעשות את הדיאטה בצורה נכונה, חשוב מאוד להתייעץ עם איש מקצוע, שיבנה בעבורכם תפריט הדרגתי, שיתחיל מהכנה טובה של הגוף, דרך ניקוי מאסיבי, ועד חזרה איטית לאכילת מזונות שונים. חשוב להדגיש שכדי לשמר את התוצאות הטובות של התהליך מומלץ להמשיך לתוכנית תזונה מסודרת ובריאה. מומלץ להחזיר בצורה הדרגתית מזונות שונים שירדו במהלך תוכנית הניקוי, ולבחון איך אתם מרגישים פיזית עם חזרה של כל מזון. בצורה כזאת ניתן יהיה להכיר טוב יותר את הגוף שלכם, להבין אלו מזונות משפיעים עליו בצורה פחות טובה וגובים ממנו אנרגיה, מה שיאפשר בניה של תפריט שיסייע לכם לשמור על בריאות לאורך זמן, ולשמור על תחושה אנרגטית וחיונית.